Instant Karma is onbetaalbaar

Geplaatst op 4 januari 2019, in categorie Muziek

Het was 23 November 2018. Op weg naar het kasteel van de Hertog van Ursel in België. Ik speel daar al jaren in Juni en in November klavecimbel of pianoforte op de Kasteelfeesten, en lever daar tevens de historische instrumenten voor. Dit keer was het thema 1773, dus mijn mooie Ganer pianoforte uit 1780 zou daar wel goed in passen. Goed, die nam ik dus mee.

Nu was er twee maanden eerder al een discussie met de leider/clavecinist van een “barokdansorkest”, dat zelf geen klavecimbel heeft. Mmmm…, waarom noem je jezelf dan een “barokdansorkest”? Een klavecimbel is dan toch een eerste vereiste, dacht ik zo.

De vraag via de telefoon was of ik een klavecimbel had. Ja natuurlijk, zeg maar welke, wat, etc. Tja, dat wist de andere kant van de telefoon niet. Ik begon al een beetje twijfels te krijgen. Ja, zei ik, ik heb hier een dubbelklaviers Taskin 1769 staan. Heb je ervaring met dubbelklaviers klavecimbels? Neen, niet zozeer, was het antwoord. Tja, zei ik, en vroeg nog even naar de andere instrumenten. Dat bleken moderne instrumenten te zijn. Mijn vertrouwen was inmiddels toch een homeopathische verdunning gezakt. Enne, oh ja, kwam nog een vraag: het instrument moet wel in 442 Hz gestemd worden ! Oh jee, mijn instrument staat ruim een hele toon lager en zomaar een toon hoger zetten, daar kunnen die instrumenten echt niet tegen. Weinig begrip aan de andere kant. Inmiddels waren mijn twijfels bijna zichtbaar in de vorm van jeuk en rode vlekken…

Goed, ik slaagde er in om op een maatschappelijk aanvaardbare wijze hem duidelijk maken dat dit een NO GO was en stelde hem voor in de buurt een instrument te zoeken. Ja, dat was er, bij de plaatselijke muziekschool, maar dan moesten ze huur betalen. Aha, het moest bij mij dus op een koopje. Aan het eind van dit blogje leert u de betekenis van “instant karma” kennen!

Mooi, dat was dus geregeld, hij zou bij de plaatselijke muziekschool (vlak bij het kasteel) een klavecimbel gaan regelen.

 

Ik arriveer op de 23e November, met de Ganer. We plaatsten de Ganer 1780 in de prachtige Louis XV alkoof kamer van het kasteel. De vraag van de kasteelheer was of ik even naar het klavecimbel wilde kijken. Uiteraard.

Néééééééééé hè !!??!! Dit kon toch niet ! Wat een wrak ! Niet eens een deksel ! Veel gebroken snaren, smerige zangbodem, het merendeel van de toetsen deed het niet, zo vals als een Roomse freule, alle stempennen vastgeroest, en ga zo maar even door. Eigenlijk alleen maar geschikt voor de open haard. Dat kwam goed van pas, want er was die nacht voor Vlaanderen nachtvorst voorspeld. Spoedoverleg met de kasteelheer.  Mijn conclusie: onspeelbaar, met uitleg. Alternatief: eigenlijk geen. Zijn conclusie, na telefonisch overleg met een fors tegensputterende ensemble-leider: repareren.

 

Toen ik die ochtend uit Den Haag vertrok, had ik al een voorgevoel, dus ik had ook al mijn klavecimbel reparatie set meegenomen. Het voorgevoel bleek juist geweest te zijn. Helaas, dus een heel andere avond dan ik mij had voorgesteld. Geen Vlaams wilddiner in een oud restaurant. Tot middernacht aan dit wrak gewerkt. De volgende dag nog twee uur. Het instrument werkte weer en was weer speelbaar.

 

De ensemble-leider arriveerde die middag van de 24e om 14.00 uur, negeerde mij volkomen en begon op het instrument te spelen. Op luide toon sprak hij de kasteelheer aan om aan zijn verontwaardiging uiting te geven: “Waar was al deze paniek en kabaal voor nodig ?? Het instrument speelt toch perfect ??!!”. Jazeker, na vele uren noeste arbeid. En weet u? U zou zelf voor een goed instrument zorgen, dus de gepeperde rekening is ook voor u, meneer de ensemble-leider.

 

Hij dacht het op een koopje te krijgen, maar de lezer zal moeten toegeven: Instant Karma is onbetaalbaar!

Benieuwd naar alle ondersteunende Diensten in MOOOF? Kijk hier! http://www.mooof-denhaag.nl/mooofers/dienst/