De verwezenlijking van een Doeners droom

Geplaatst op 26 juni 2018, in categorie Overig

DE KUNSTHUT

Hoewel je dit in het kader van muziek, dans, sport en beweging misschien niet direct zou verwachten, vind je op de begane grond van MOOOF een theater. Sinds april 2016 verhuurt alleskunner- en doener Gabriel (Gaby) Weekhout zijn eenvoudige no-nonsense theater voor amateurtoneel ‘De Kunsthut’ aan (onder andere) theatergezelschappen. ”Maar laat je vooral niet afschrikken door het woord ‘theater’. Het huren van het theater kan voor vele doeleinden natuurlijk,” vertelt Gaby.

Zo rennen er bijvoorbeeld ook regelmatig kinderen op, van, naar en over de planken van de Kunsthut. “Er zitten hier ook weleens twee zussen die samen een kinderpartijtjesbureau hebben, genaamd ‘Betoeterd’.” Er hangt een unieke, gezellige en intieme sfeer in de Kunsthut, dat goed is voor zo’n 49 bezoekers. “Iedereen is welkom om deze ruimte in te zetten en alles is mogelijk. Wat moeilijk uit te voeren valt op het podium, kan eventueel in de foyer.” Maar past het eigenlijk wel, een theater in MOOOF? “MOOOF staat voor dans, muziek, sport beweging. Dat komt bijna allemaal aan bod in theater, waarmee dit vanuit een andere invalshoek juist weer heel mooi in het concept past.”

De Kunsthut vormt dan ook zeker een waardevolle bijdrage aan MOOOF. Na vijftien jaar een kantoorbaan gehad te hebben, begon Gaby in juni 2015 als klusjesman. In MOOOF huurde hij hiervoor zijn opslagruimte en sindsdien doet hij ook regelmatig klussen voor Motus Beheer. “Ik droomde er altijd al van om een eigen theater te beginnen. En ik acteer al zolang als ik me kan herinneren. Ik durfde het aan omdat ik het wereldje goed ken en ik merkte dat er behoefte aan was: zeker na de sluiting van Theater De Poort, aan de Paviljoensgracht een decennium terug. Hier was nooit meer iets voor in de plaats gekomen en er was voor lange tijd geen enkele plek meer waar je als gezelschap voor een redelijke prijs bij elkaar kon komen.” Een behoorlijke, maar belangrijke stap voor Gaby en het amateurtoneel. “Het was spannend, ik ben immers niet iemand van de beleidsplannen en dergelijken. Maar uiteindelijk is het gewoon een kwestie van doen. Daarnaast hoefde ik er geen cent aan te verdienen, want ik ben al klusjesman. In de eerste instantie ben ik blij als het zichzelf in stand houdt en het meer opbrengt dan dat het kost.”

En met succes. Vandaag de dag repeteren hier zo’n zes verengingen per week, waaronder De Kraamkamer, Improfessioneel, Theatergroep ’t Kofschip en natuurlijk Gaby’s eigen Theatergroep WATS. “De mengelmoes aan mensen, de vrijheid en ruimte om mijn theater te exploiteren en de mogelijkheid om contact te maken met compleet andere werelden is waarom de Kunsthut zo goed past in MOOOF. Er is ruimte om te bloeien en te creëren en dat vindt je vandaag de dag toch niet snel meer,” aldus Gaby.

Inmiddels is Gaby zelf ook in te huren als klusjesman, acteur, decorbouwer en licht- en geluidstechnicus.
“Er gebeurt veel op de Binckhorst en MOOOF is daar een belangrijk en groot onderdeel van, dat vind ik heel leuk om te merken. Het leeft hier in MOOOF, 24 uur per dag. Als ondernemer ben je hier vrij om te doen wat je wilt.”

(Blog Gaby Weekhout)
Geschreven door Pascalle Kok