Silêncio de fado

05-10-2018, 20:00u -08:00u , Pianino Theater

Geplaatst in

Portugese zangeres Magda Mendes en gitarist Ward Veenstra gaan van vrijdag 28 september tot en met zaterdag 13 oktober 2018 op tournee langs vijf verrassende locaties in de diverse wijken van Den Haag. Tijdens hun programma Silêncio zullen zij verschillende Haagse locaties omtoveren tot Fadoclub, geïnspireerd op de muziekcultuur in de Portugese hoofdstad Lissabon. “Ik kan niet wachten om in deze wijken van Den Haag op te treden met Silêncio” aldus Magda Mendes. Zij ging zelf op onderzoek uit naar locaties en initieert Silêncio nu voor het eerst in Den Haag.

Magda Mendes

is geboren en opgegroeid in Lissabon. Al op haar twaalfde ging zij daar studeren aan het conservatorium en vanaf dat moment staat haar muzikale leven in het teken van de traditionele Portugese muziek. In 2002 bracht de muziek haar naar Nederland en sindsdien woont ze in Rotterdam waar drie jaar geleden de dwaaltocht Silêncio begon. Ook tourt ze regelmatig langs de Nederlandse theaters en door haar nieuwe programma Oliveiras in 2018 genomineerd voor De Gouden Notekraker, een prijs waar musici stemmen op de meest opvallende prestaties van het afgelopen seizoen (uitslag bekend medio september 2018).

Ward Veenstra
speelde als gitarist jarenlang in de bands van Mathilde Santing en zangeres Nynke Laverman, met wie hij samen de meeste liedjes schreef voor haar met een Edison bekroonde cd Nomade. In 2016 produceerde hij het nieuwe album van de Antilliaanse zangeres Izaline Calister.

Silêncio, de Fado dwaalt door Den Haag
“De fado is het Portugese levenslied en geeft stem aan melancholie, weemoed en verdriet”, vertelt Magda Mendes. “Ons programma Silêncio gaat vooral over mijn reis naar Nederland, over de heimwee naar Lissabon maar ook over het thuis voelen in Nederland. Het zijn intieme en akoestisch gespeelde concerten op kleine locaties, zoals ze ook in Portugal plaats vinden. We zitten dicht op het publiek. Ze reageren tussen de nummers door, een enkeling zingt zelfs mee. Het publiek waant zich een avond in Lissabon en heeft het gevoel in een echte fadoclub te zijn.”